IEMES-week 1
In de IEMES-week krijgen we colleges van mensen die in de EMEG-branche werken. Mensen die het hun dromen al hadden waargemaakt of nog wilden waarmaken. In ieder geval krijgen we advies, tips en allerlei verhalen te horen over de ‘EMEG-wereld’. Elke IEMES-week moet je minimaal 5 colleges bezoeken en er een verslag over schrijven.

Mijn eerste gastcollege die ik ging bezoeken, was het college van Eric Corton. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten van hem, wat hij nou precies te zeggen had en hoe hij zou vertellen. Wel wist ik dat het interessant zou worden en dat ik van hem kon leren, wat hij ook ging zeggen. De zaal was goed gevuld en Eric Corton werd toen voorgesteld. Ik was toen helemaal in shock, omdat ik niet wist dat hij gewoon al die tijd bij de ingang stond. Eric Corton begon te vertellen over zichzelf. Nou, zijn hele college ging over hem. Hij vertelde uitgebreid over zijn leven en hoe hij nou in de entertainmentwereld terechtkwam en liet ons naderhand wat vragen stellen. Natuurlijk was zijn verhaal enorm interessant en grappig om te horen, maar veel advies kregen we niet. Voor mij was dat eigenlijk geen probleem, want hij liet ons nadenken over wat wij willen weten. Helaas ben ik nog niet wijzer geworden, maar ik heb zeker veel gehad aan het college van Eric Corton. Na het college kreeg ik dan ook meer bewondering voor Eric Corton, wat voor geweldig persoon het is en hoe goed hij kan vertellen. Zeker voor herhaling vatbaar, als dat mogelijk is.
Dan de dinsdag. Een dinsdag die veel meisjes niet zullen vergeten… Het gastcollege van Jan Kooijman! Misschien was ik zelf ook wel zenuwachtig, dat moet ik wel toegeven. Dat was dan wel omdat hij een moderne danser is en niet om het feit dat hij in Goede Tijden, Slechte Tijden heeft gespeeld. Anders dan bij Eric Corton, was Jan Kooijman wel van plan een hoorcollege te doen, waarna er wel wat vragen gesteld werden. Maar hij had wel veel te vertellen en dat was misschien ook wel goed. Ook Jan Kooijman vertelde over hoe hij in de entertainmentwereld terechtkwam en wat allemaal op zijn pad tegenkwam. Wat mij het meest is bijgebleven is hoe hij vertelde wat de reden was dat hij was gestopt met GTST. Hij vertelde namelijk dat hij op het kantoor van zijn baas moest komen, omdat de baas niet blij was met iets wat hij niet gedaan had. Alleen dat al is te gek voor woorden om op de kantoor van je baas te komen. Dat geeft dan weer een totaal andere beeld van Jan Kooijman als nette, vriendelijke man. Verder is mij niets meer bijgebleven. Misschien had ik toch meer moeten opschrijven en minder moeten kwijlen…

De woensdag stonden er twee colleges op het programma. De eerste was van mijn projectmanagementleraar Bram Cuijpers en oud-studente Sanne Heesbeen. Hun college ging over het festival NU&STRAKS wat in november plaatsvindt. Het was mooi om te zien hoe Bram vertelde dat zoveel organisaties een bijdrage wilde leveren aan het festival. Hij vertelde hoe het festival in elkaar zit en gaf voorbeelden wat voor activiteiten er plaats zouden vinden. Wat ik zelf het mooiste vond, is dat er een oud-studente naast Bram zat, die zelf heeft gestudeerd op het Fontys en nu werkt bij Bram. Ik was heel erg geboeid en door het verhaal van Bram over het festival, krijg ik meer zin om het festival te bezoeken. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal te doen valt en hoe wijzer ik word na het evenement.
Het twee college op de woensdag was van Sjoerd Raaijmakers die werkt bij VICE. Na zijn introductie kwam ik er dus achter dat VICE een mediabedrijf is en dus geen tijdschrift, want dat was mijn eerste ingeving. Daarna was alles voor mij een zwarte vlek, want hij had zoveel informatie, dat ik niet wist wat belangrijk was om op te schrijven. Ik raakte totaal de draad kwijt en het begon zelfs saai te worden. Achteraf gezien was het misschien beter om te luisteren, maar het was een bom vol informatie, wat mijn hersenen helaas niet aankonden. Pas toen hij beelden ging gebruiken over wat VICE nu precies was, had hij me weer te pakken. Het was een interessant filmpje over VICE, die niet alleen een tijdschrift heeft, maar ook een platenlabel, televisie en films maakt en ook een website heeft. Alles waarhij geen beeld bij heeft gebruikt, heb ik totaal geen idee wat zijn bedoeling daarmee was.
Dan was op de donderdag de allerlaatste gastcollege. Deze was van Jacob en Jeroen die bij het programma Radar werken. Hun college ging over crossmedia, over hoe de televisie andere media gebruikt. Het was heel interessant om te weten, dat een programma zoals Radar dat niet veel jongeren trekt, maar wel veel mensen boven de 30, veel wordt gevolgd op internet. Veel kijkers maken gebruik van het forum om hun problemen te delen met Radar. Dat is interessant, want wie gebruikt er tegenwoordig nog een forum om hun problemen te delen? En vooral voor een televisieprogramma. Dat vond ik zeer bijzonder. Wat ook leuk was aan het college, is dat het leek alsof Jacob en Jeroen wisten dat ze aandacht konden trekken door prijzen weg te geven voor de beste vragen die gesteld werden. En dat waren dan misschien niet de beste vragen, maar het idee is wel erg creatief en grappig.
Voor mij was de IEMES-week een leerzame week, waar ik veel meer te weten ben gekomen over het ‘EMEG-wereldje’ en erachter ben gekomen, ofwel meer ben gaan nadenken over wat ik later wil bereiken en waar ik mezelf later zie. In ieder geval niet bij een mediabedrijf als VICE, buiten het feit dat het wel gewoon een top bedrijf is.